homeFortrijnauwen.nl

Fort Nieuws 

Granaat gevonden bij Fort Rijnauwen

Utrechter Joris Drenth keek 15 dec 2018 raar op tijdens het magneetvissen bij Fort Rhijnauwen. Hij haalde een puntgave granaat uit de 2e Wereldoorlog uit het water.

"We hebben veel spullen uit de Tweede Wereldoorlog opgevist'', vertelt Drenth aan RTV Utrecht. ''Kogels, munitiekisten, magazijnen enzovoorts.''

Het pronkstuk was toch wel de granaat. ''Wij de politie gebeld. Die kwam meteen, met 2 boswachters erbij en die concludeerden dat we inderdaad te maken hadden met een oorlogsgranaat die op scherp stond.''

 

Nieuwe bunkerpad app voor kids

Kinderen ontdekken Bunnikse bunkers en forten met nieuwe app.

De provincie Utrecht lanceert zaterdag 17 juni een digitale wandelroute tussen Fort Vechten en Fort Rijnauwen bij Bunnik. Het Bunkerpad loopt langs verschillende bunkers tussen de twee forten.

De app is gemaakt om kinderen kennis te laten maken met deze unieke gebouwen. De bijzondere geschiedenis van de bunkers gaat ruim 100 jaar terug, tot voor de Eerste Wereldoorlog. Tussen de bunkers langs het Bunkerpad liepen vroeger loopgraven waarin soldaten zich onzichtbaar konden verplaatsen.

De loopgraven zijn er niet meer, maar de bunkers en de verhalen wel. De app brengt het landschap, cultureel erfgoed en de verhalen daarover tot leven. Een ‘Kraak de Code’-quiz is onderdeel van de app.

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts: „Deze app laat kinderen op speelse wijze kennismaken met cultureel erfgoed. En als ouder is het fantastisch om mee op ontdekkingstocht te gaan.”

De Bunkerpad-app is gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar oud. De app is vanaf 17 juni beschikbaar in de appstores van Apple en Google.

 

Nieuw Bunkerpad

Het nieuwe Bunkerpad in Bunnik is in gebruik!

Het Bunkerpad loopt langs verschillende bunkers die horen bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Dit is het grootste rijksmonument van Nederland en genomineerd voor een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het pad is voor de helft verhard. Door middel van een extra verbinding is het pad nu ook vanaf de Koningsweg in Utrecht bereikbaar.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog liepen tussen de bunkers loopgraven, waardoor soldaten zich ongezien konden verplaatsen. De loopgraven zijn er niet meer, maar de verhalen en bunkers nog wel.

Onno Kosters, lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde, schreef over het landschap rondom het Bunkerpad het gedicht ‘Achter de ‘schermen’. Het gedicht is later dit jaar te lezen op 3 plekken langs de route.

Meer info bij Staatsbos- beheer

 

Ontdek Fort Rijnauwen en de Utrechtse forten met een app!

Milieucentrum Utrecht ontwikkelde een fiets app: FortenNatuurlijk!

Met deze app beleef je de natuur van de forten van de Hollandse Waterlinie.

Een route van 40 km leidt je langs 14 forten bij Utrecht. Bij ieder fort beleef je met tekst, foto’s, filmpjes of geluid de natuur en de bijzondere diersoorten bij de forten.

Er is ook een wandel app voor de Utrechtse forten: Loop de Linie.

Download de apps gratis: www.beleefroutes.nl